Skip to main content

A belső égésű motorok ideje lejárt? Egyre több országban jelölik ki a dátumot, amikortól már csak elektromos robogó, motor és autó értékesíthető. Az autópiacon már jó ideje megfigyelhető a kereslet növekedés az elektromos négykerekűek iránt, a motorok, robogók tekintetében azonban más a helyzet. Még mindig kevesebben választják az elektromos robogó lehetőségét a belső égésű társaik helyett, legtöbben a motorozással járó életérzéshez szorosan hozzákapcsolódó benzingőzre hivatkozva. A Totalcar adatai alapján viszont igencsak üdvös lenne a városokban elektromos robogóra váltani, ha szeretnénk tiszta levegőt szívni a tüdőnkbe. Hisz bár kicsi a bors, de tényleg erős. Hogy miről is beszélünk? Mutatjuk!

Egészségügyi szempontok az elektromos robogó mellett

benzines robogó
A belső égésű robogók ideje lejárt?

Néhány hete robbantotta belső égésű bombáját a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet azzal áll elő, hogy tiltsák ki a robogókat a belvárosból. Bár a tanulmány néhány pontja vitatható, környezetvédelmi szempontból igenis fontos az a tendencia, ami a közösségi közlekedésben végbemegy.

Kicsi a bors és nagyon is erős

Hogy miért? Az első és legfontosabb szempont, hogy a belső égésű kétkerekűek szén-monoxid és szén-hidrogén kibocsátása sokszorosa az autókénak. A Totalcar összevetése alapján, egy 1999-es robogó jóval károsabb a környezetre, mint egy 2009-es autó, ha az engedélyezett kibocsátási számokat vesszük figyelembe. Eszerint a robogó szén-monoxid kibocsátása 6 g/km, míg egy autóé 1 g/km, tehát hatszor annyit engedtek meg egy robogónak, mint egy autónak, szénhidrogén kibocsátás tekintetében pedig ugyanez az arány harmincszoros a robogó esetében. Mindezek figyelembevétele mellett, egyértelműen látszik, hogy valóban eljött az ideje annak, hogy tudatosabb vásárlókká váljunk közlekedési és egészségügyi szempontból egyaránt, amire az elektromos robogó jó alternatíva.

Az elektromos robogó, mint használható alternatíva

A motoros társadalom egy része viszont épp a benzingőzös életérzés miatt mond le nehezen a belső égésű motorokról, valamint sokan azzal sincsenek tisztában, mire képes egy elektromos robogó. És igen ám, valamit valamiért, de fontosabb a fenntartható jövő, mint az egyébként egészségkárosító megszokás. Városi közlekedésre tehát kiválóan alkalmas alternatíva az elektromos jármű mindazoknak, akik tömegközlekedés helyett, egyénileg szeretnék megoldani az A-ból B-be jutást.

Városi elektromos robogó, Super SOCO CPX
Super SOCO CPX – A nagykerekű városi robogó

Alacsony fenntartási költség, könnyed kezelhetőség

Super SOCO CPX - elektromos robogó
A Super SOCO a motorkerékpárok szerelmeseinek kínál alternatívát

A Super SOCO elektromos robogók mindazok számára jelentenek megoldást, akik a nagymotorok erejéhez szokva, szeretnének környezetbarát kétkerekűre váltani. Ezeknek az elektromos robogóknak további előnyük, hogy a fenntartási költségeik rendkívül alacsonyak, az akku feltöltéséhez használt elektromos áram költsége ugyanis töredéke az azonos út megtételéhez szükséges üzemanyagnak. Mindössze egy 230V-os aljzatra van szükség az elektromos robogó feltöltéséhez, amit akár otthonunkban is gond nélkül tölthetünk. Amortizációt az akkumulátor életideje jelent ugyan, ugyanakkor 3 év elteltével az eredeti kapacitásuk 80%-át őrzik meg.

Amennyiben saját bőrödön szeretnéd megtapasztalni a Super SOCO elektromos robogó hangulatát, tesztvezetési lehetőséggel várunk szalonunkban!

Leave a Reply

Close Menu